Jak nepřeplácet při vývoji nového webu v roce 2024?

Vývoj cen za posledních 10 let.

Ceny vývoje softwaru se mění s každým rokem. Na trhu se objevují stále nové a vylepšené technologie a firmy musí na tyto změny reagovat. Zároveň musí nastavit konkurence schopné ceny. Ceny tím pádem nekopírují pouze inflaci, ale i nové technologie s postupy. Může se tak stát, že ceny i v poměru s inflací spadnou. Důležitou roli hraje geografie. Internet umožňuje pracovat s kýmkoliv na světě. Velmi populární je tedy tzv. outsourcing práce z zemí 3. světa. Web, naprogramovaný v Indii může stát pětinu toho, co v Evropě a desetinu toho, co v USA.

Jaké existují cenové kategorie?

Ceny si ukážeme na příkladu jednostránkového webu s kompletním vývojem. UX a UI design, copywriting a backend.

  • Levné weby. Cena kolem 5-15 tis. Kč
  • Zlatý střed. Cena v rozmezí 25-45tis. Kč.
  • Prémiové weby. Cena ve vyšších desítkách tisíc Kč.

U levných webů jde většinou o studenta, který spíš zkouší možnosti, než aby skutečně tvořil přidanou hodnotu. Komunikace bývá složitá a výsledek nejistý.

U zlatého středu si dodavatel stojí za svoji službou. S trochou štěstí trefíte na mladou a dynamickou agenturu, která má chuť se posouvat, pracuje za příjemné ceny a záleží jim na vaši firmě.

Prémiové weby a prémiové ceny najdete u firem fungujících přes 10 let. Jedná se o profíky, se spoustou zkušeností, což je jednoznačné plus. Otázka je, jestli mají tyto firmy chuť posouvat se dopředu, jestli jim záleží na klientech a jestli nepřeplácíte.

Sledujte nás na sockách

Nenechte si nachytat nízkou cenovkou.

Nikdo z nás nechce přeplácet. Ani my. Důležité je si říct, jestli je pro vás hlavní kvalita, nebo nízká cena. Většina webů v nejnižší cenové třídě jsou sice rychlé a levné na vývoj, ale nesou sebou spoustu problémů. Většina vývojářů pracuje pouze se zadáním, nezískají před vývojem data o vašich zákaznících a nepřizpůsobí jim UX design. Často nedotažený UI design, který bývá problém dotáhnout. Můžete se setkat s omezenou funkcionalitou. Složitý systém na údržbu. Nezabezpečený hosting. Většinu těchto webů je potřeba během 2 let kompletně předělávat.

Kvalitní práce za sebe platí sama. Pokud se do webu rozhodnete opravdu investovat peníze a vyberete si správnou externí firmu, z pravidla za sebe opravdu web zaplatí sám. Takovou máme zkušenost s našimi klienty. Vyvíjíme s důrazem na UX. Web stavíme pro vaše zákazníky s cílem zvýšit firmám poptávky a obrat. O většině ostatních firem platí, že weby v této cenovce jsou responzivní, promyšlené a většinou i jednoduše udržitelné.

Sečteno a podtrženo.

Pokud potřebujete rychle nahodit aspoň nějaké údaje na web, zvolte nejnižší cenovou třídu. Ale počítejte s nutnou prací na webu a výměnou v průběhu 2-3 let.

Pokud chcete kvalitní řešení, které půjde ve vašem byznysu s vámi a ne proti vám, volte zlatý střed.

Pokud máte rozpočet na prémiové řešení a dává vám ekonomicky smysl, není důvod se neplácnout přes kapsu.

Sledujte nás na sockách

Máte ohledně článku dotaz?

Proberme to. Zdarma.

Odesláno.
Něco se nepovedlo. Zkuste to znovu, nebo použijte přímý kontakt.

Další články.

Webflow šetří čas i peníze.

Proč v roce 2024 čím dál tím víc firem volí low-code software a proč byste si ho neměli nechat utéct? V čem pro vás může mít výhody v řádech stovek tisíc korun?

Je možné budovat sociální sítě od 0, bez investic (pro B2B byznysy)?

Vyplatí se z dlouhodobého hlediska zainvestovat do placených propagací, nebo používat organický přístup?